Svijet

Нападнути конгресмени који су гласали за реформу

ВАШИНГТОН – Групи од најмање десет конгресмена из Демократске партије понуђено је појачано обезбjеђење након што су им упућене пријетње јер су гласали за закон о реформи здравствене заштите, који је у уторак потписао предсједник Барак Обама.


Како јављају амерички медији, лидер демократске већине у Представничком дому Конгреса Стенли Хојер изјавио је да је забринут због навале вандалских инцидената у којима су на мети били демократски конгресмени. Ниједан републиканац није гласао за закон о здравственој заштити.

Конгресмени Барт Ступак из Мичигена и Бетси Марки из Колорада добили су више пријетећих позива.

Ступак, који је противник абортуса, одлучио се да гласа за закон тек последњег дана, када је добио увјеравања да се новцем из буџета неће финансирати прекиди трудноће.

Он је посебно био изложен вербалним нападима, а добио је и више порука са увредама и „жељама” да се разболи или умре.

Маркијева је добила бар два претећа позива, а у једном од њих непознати мушкарац јој каже да јој је „боље да на њу не налети у мрачној улици са ножем, мотком или пиштољем” у руци.

Забринутост да би могло доћи до насиља појачана је када је откривено да је пресјечен гасовод у кући брата конгресмена Тома Перијела, демократе из Вирџиније.

До тога је дошло свега дан пошто су десничарски активисти на интернету објавили позив да сви противници реформе „изразе своју захвалност” Перијелу, али су ставили адресу његовог старијег брата Боа Перијела.

Луиз Слотер, чланица Конгреса на чијој канцеларији у Нијагара Фолзу, у држави Њујорк, су полупани прозори, изразила је забринутост због насиља. „Доведите се у ред или ћемо имати грађански рат”, поручила је она.

ФБИ испитује и инцидент у коме је бачена цигла на локално сједиште Демократске партије у Рочестеру, такође у држави Њујорк. На цигли је био папир на коме је било написано: „Екстремизам у одбрани слободе није гријех”.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog