Nauka

На Алтају откривена до сада непозната врста људског претка

ВАШИНГТОН – Међународни истраживачки тим открио је до сада непознату врсту изумрлог претка човјека, анализом ДНК 40.000 година старог фосила кости пронађене у Сибиру.


Како је наведено на интернет страници познатог британског научног часописа "Природа", кост прста пронађена је у пећини Денисова на планини Алтај, у јужном дијелу Сибира у Русији, а истраживачки тим је закључио да је припадала врсти хоминида који је имао истог претка као и неандерталци и први модерни људи.

Тај тип људске врсте, како указују нови налази, прије око 40.000 година живио је у исто вријеме кад и неандерталци, први модерни људи и припадници мале људске врсте чији су фосили пронађени у Индонезији 2003.

Истраживачи су извадили ДНК из митохондрија из 30 милиграма кости и упоредили је са ДНК других људских врста и шимпанза, пренијела је јапанска новинска агенција Кјодо.

Истраживањем је закључено да је лоза тог хоминида почела да се раздваја од лозе из које су настали људи и неандерталци прије око милион година и да је до потпуног одвајања дошло прије око 500.000 година.

Први предак човјека који је прешао из Африке у Евроазију, прије 1,9 милиона година, био је хомо еректус.

Предак неандерталаца напустио је афрички континент прије око 470.000 година, а модерни људи прије 50.000 до 60.000 хиљада година.

Ново откривена људска врста појавила се прије око милион година и живјела је до прије 40.000 година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog