Politika

Договор Додика и Човића

Предсједници СНСД и ХДЗ БиХ, Милорад Додик и Драган Човић договорили су данас у Бањој Луци да ће СНСД подржати кандидата Хрватске демократске заједнице БиХ за члана Предсједништва БиХ, а ХДЗ члана СНСД за исту функцију.


Двије странке ће потписати и протокол о сарадњи на састанку најављеном за крај априла у Мостару.

"Ми већ дуже вријеме координисано дјелујемо на важним питањима, не са циљем да бисмо било коме другом у БиХ учинили проблем, него што се многи наши ставови поклапају и зато настојимо да очувамо функционалност БиХ у оквиру устава", рекао је Додик.

Стати на пут ''комшићима''

Заједничка је процијењено, да треба обезбиједити да се "истински Хрвати нађу у Предсједништву БиХ, а не камуфлажа као што је то Жељко Комшић", имајући у виду максималистичке захтјеве бошњачке стране, рекао је Милорад Додик након јутрошњег састанка.

Човић је, потврдивши добру сарадњу двије странке рекао да се нада да ће премијер Додик заједно са својим сарадницима 13. априла доћи у Мостар на отварање Привредног сајма.

''А од 26. до 30. априла потписаћемо заједнички документ о сарадњи између двије странке", рекао је Човић и изразио увјерење да ће кандидата ХДЗ БиХ подржати све хрватске странке.

Декларација из Мадрида

Човић јуче посјетио Мадрид, гдје је са министром иностраних послова Шпаније Мигелом Анхелом Моратиносом разговарао о декларацији која би требало да буде усвојена на састанку лидера у Мадриду. На састанку са премијером РС споменута и је и та тема:

"О томе мање више имамо усаглашена мишљења, а декларација је документ чији ће садржај бити понуђен лидерима на састанку у Сарајеву", навео је Човић. Он каже да је декларација коју је имао прилике да види у Мадриду, документ од двије странице у коме се износи опредјељење потписника да ће након избора лидери приступити измјени устава, те да у декларацији стоји да су лидери опредијељени за заштиту слобода, улазак у ЕУ и приближавање НАТО савезу.

Према ријечима предсједника ХДЗ,  6. и 7. априла у Сарајеву ће бити одржан састанак лидера БиХ са међународним представницима, укључујући и америчког представника како би се покушао постићи договор о понуђеној Моратиносовој декларацији, а онда би 19. и 20. априла у Шпанији, ако би се успјели договорити, био потписан тај документ.         

То би, према Човићу, отворило могућност разговора о визној либерализацији и другим питањима.

Додик рекао је да ће учествовати на свим састанцима и додао да су његови ставови познати, односно да ће бити испоштована одлука Суда из Стразбура. Он је навео да декларацију из Шпаније није прочитао и не зна о чему је ријеч, те да РС није прихватљиво да се око устава унесе било шта што је насилно.

Додик је нагласио да РС остаје при ставу да ентитетско гласање мора остати као и до сада.

Човић: У озбиљним смо проблемима

Изјава Хариса Силајџића предсједавајућег Предсједништва да "онај коме није добро у БиХ може да иде из БиХ, али да не може ништа узети", говори "да смо у озбиљним проблемима", сматра предсједник ХДЗ БиХ, поручивши да "сви они који желе и воле БиХ, а многи се у њу заклињу, требало би да размишљају какве поруке шаљу јавности и грађанима БиХ".

БиХ може бити држава свих, ако су по Уставу и закону сви једнаки и да онда БиХ има своју европску будућност:

"Више пута сам поновио да ако Хрвати у уставу нису равноправни онда ова БиХ нема своју будућност и то је јасно'', закључио је Човић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog