Svijet

Авганистан-''хероинска житница планете''

МОСКВА – Начелник руске Федералне службе за контролу промета наркотика Виктор Иванов изразио је чуђење због одбијања НАТО-а да се уништавају поља опијумског мака у Авганистану, од којег се прави главни састојак за производњу хероина.


„Тако хуман приступ је, најблаже речено, изненађујући”, рекао је руски званичник, указујући да је „цијена опијума пала са 90 на 60 долара за килограм”.

Иванов је навео да је на јучерашњој сједници Савјета Русија-НАТО у Бриселу један представник Алијансе рекао да НАТО „не може да дозволи да људи најсиромашније земље остану без средстава за егзистенцију”, пренио је Итар-Тас.

Поред тога, начелник руске службе за контролу промета наркотика рекао је да је таква изјава представника НАТО- а супротна одлуци УН о обавези свих земаља да уништавају поља са наркотицима.

Иванов је додао да Авганистан „већ производи хероин у феноменалним количинама” и да се та земља претворила „хероинску житницу планете”.

Руски званичник је јуче на проширеном засиједању Савјета Русија-НАТО рекао да у земљама Алијансе годишње има 50 пута више жртава од употребе дрога, него што има жртава у војном контингенту НАТО-а у Авганистану.

Агенција Ројтерс пренијела је изјаву портпарола НАТО-а Џејмса Апатураја да рјешавању проблема треба да се приђе пажљиво због сиромашног локалног становништва, које би остало без јединог извора прихода, као и да би требало да им се понуди нека алтернатива.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog