Politika

Додик на скупу "15 година од Дејтонског споразума"

Премијер Републике Српске,  Милорад Додик, изјавио је у петак у Београду да не вјерује да ће због усвајања Декларације о Сребреници у Скупштини Србије доћи до "драматичног проблема" у односима Србије и РС.


"Оно што је потребно јесте да се чују аргументи и једне и друге стране прије усвајања тог документа. Мислим да ми имамо ту врсту дијалога", рекао је Додик новинарима у паузи научног скупа "15 година од Дејтонског споразума".

Он је казао да није прочитао текст приједлога Декларације и да не зна њен садржај, наводећи да је у Босни и Херцеговини (БиХ) било предлагања да се слична резолуција усвоји и у парламенту БиХ. "Нисмо гласали за ту резолуцију зато што она фаворизује само један догађај. Наравно да је Сребреница мјесто тешких злочина којима су се бавили судови на различитим нивоима. Ми сматрамо да то није једини догађај", истакао је Додик.

По његовој оцјени, кривице за злочине су индивидуалне, а прихватајући резолуцију у БиХ на начин на који је то тражила бошњачка страна, била би уведена колективна одговорност. Говорећи о случају члана бившег ратног предсједништва БиХ Ејупа Ганића који у Лондону чека одлуку о изручењу Србији или БиХ, Додик је поновио да не вјерује у објективност суда и тужилаштва БиХ.

''Амбасадорократија''

Додик је у Београду, говорећи о поштивању Дејтона, подсјетио да су високи представници међународне заједнице донијели више од 800 разних одлука, од којих више од 200 закона или одлука са законском снагом, а и установили институције које нису предвиђене споразумом из Дејтона.

Према његовим ријечима, све се то ради да би се урушила РС, која је у БиХ унијела свој субјективитет, међународно верификован, а одлукама високих представника одузето јој је 56 надлежности, од којих је одузимање само три у складу са Дејтонским споразумом.

Додик је рекао да, ако се тако настави, не жели да искључи могућност да РС једнога дана има право да одлучи о свом статусу, "и то не може да буде табу тема".

"Дејтон не дирајте, приближите га што више изворним принципима, ми смо спремни да тако градимо неки облик своје егзистенције у БиХ, са појачаном аутономијом, али ако већ хоћете расправу о БиХ и њеном будућем уређењу, онда мислим да је једини одрживи концепт мирни разлаз", поручио је премијер РС.

Милорад Додик је оцијенио да се високи представник, дјелујући по имагинарним овлашћењима, појавио као "произвођач" нових права у БиХ и најавио да ће РС све високе представнике који су проглашавали законе тужити њиховим државама због кршења међународних уговора.

"У БиХ, која се налази под протекторатом међународног фактора, власт се може окарактерисати термином 'амбасадорократија'. Најважнији политички догађај у БиХ је петак у два сата, када се састају амбасадори западних земаља и модификују одлуке и препоручују шта треба да се ради у БиХ", констатовао је Додик.

Премијер РС је упозорио да је Србија, потписник Дејтонског споразума, потпуно искључена из његовог спровођења још од почетка, "у намјери да се лакше сломе политичке структуре у РС", а сад међународни фактори желе да је врате на сцену, како би сломила Бању Луку, или утицала да промијени свој став.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog