Politika

Човић: Стратешко партнерство и са СДА?

САРАЈЕВО - Нова декларација за БиХ је већ спремљена и ја сам је већ добио, рекао је данас новинарима у Сарајеву предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић.


Декларација се, рекао је, састоји од двије странице које садрже декларативно опредјељење за БиХ, а коју би требали потписати представници водећих политичких странака у БиХ те представници америчке и европске администрације те Шпаније као предсједавајуће Европском унијом.

Коментаришући састанак с премијером РС Милорадом Додиком и одлуци СНСД-а да подржи кандидата ХДЗ БиХ за члана Предсједништва БиХ, Човић је истакао да стратешко партнерство покушава, у задњих годину дана, успоставити и са СДА БиХ.

"Такво партнерство договарали смо и са СНСД-ом и мислим да ћемо крајем четвртог мјесеца то и потписати на састанку у Мостару", казао је Човић.

Ипак, ХДЗ БиХ ће наставити преговоре о партнерству и са странкама с бошњачким предзнаком.

"Био бих сретан да такав један договор потпишемо и с једном великом бошњачком странком да бисмо релаксирали односе након идућих избора и да не бисмо морали чекати имплементацију власти наредних седам или осам мјесеци, већ бисмо могли, одмах након избора, конституисати власт у 10-15 дана", појаснио је Човић.

То би, казао је, оставило простора да у шест мјесеци након избора, а на начелима понуђене декларације, надлежни приступе измјенама Устава БиХ и окрену се питањима важним за живот грађана БиХ.

"ХДЗ БиХ је највећа хрватска странка у БиХ и због тога ће имати свог кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ. Било би неозбиљно да га немамо, а сви они који нас желе подржати добро су дошли", ријечи су Драгана Човића.

Предсједник ХДЗ БиХ је новинарима рекао да се прошли петак у Мостару састао са челником Странке за БиХ Харисом Силајџићем те да је сигуран да ће се и 29. марта, састати с предсједником СББ БиХ Фахрудином Радончићем те да се нада и сусрету с предсједником СДА БиХ Сулејманом Тихићем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog