Svijet

Чешка: Тополанека интервју за геј магазин коштао кандидатуре

ПРАГ - Чешки конзервативци промијенили су неочекивано лидера који ће их водити на изборима за два мјесеца јер је шеф Грађанске демократске странке, бивши премијер Мирек Тополанек на снимању интервјуа за хомосексуални часопис ЛУИ извријеђао кога је стигао - цркву, Јевреје, хомосексуалце, премијера Јана Фишера а и обичне Чехе.


Шире руководство странке одлучило је ноћас да у тој атмосфери надуваног скандала и након најновијег истраживања јавног мњења по коме 62 одсто Чеха тражи да Тополанек због тих изјава оде из политике, свог партијског шефа повуче са кандидатске листе.

Већина је тражила да поднесе оставку и на мјесто предсједника странке.

Конзервативце ће у изборе водити потпредсједник Петр Нечас, кога Чеси зову "господин поштени" јер је једини од највиших званичника странке на кога за све ове године није пала ни сијенка подозрења да је умијешан у корупционашке скандале, махинације, уплитање крупног бизниса у политичко одлучивање или за везе са организованим криминалом.

Тополанека је, парадоксално, политички сахранио неформални разговор током фотографисања за интервју за ЛУИ у коме је настојао управо да брани хомосексуалце и Јевреје и упозори да су недопустиве предрасуде, пошто све зависи од карактера човјека а не да ли је Јеврејин, Ром или геј.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog