Politika

МСП: Пензионисање кинеског судије, глас мање за Србију

ХАГ - Кинески судија у Међународном суду правде најавио је пензионисање 28. маја, а избор његовог насљедника, такође из Кине, могао би да се одужи.


То би, практично, значило да ако Суд не донесе савјет до одласка Ши Јиујонга, а изјашњавање се закаже прије ступања на дужност новог судије, о Косову ће, умјесто 15, савјет доносити 14 чланова Суда. Вјерује се да би то значило један сигурни глас мање који би био на линији српских ставова, с обзиром на то да Кина не признаје Косово.

Судија Ши Јиујонг је 1926. годиште и члан је Суда од 1994. године. Био је и предсједавајући у периоду од 2003. до 2006. године. Избор његовог насљедника биће у рукама Генералне скупштине УН и СБ, и та процедура почиње 29. јуна.
Ако се савјет буде доносио у одсуству кинеског стручњака, из земаља које не признају Косово, остаће шесторо судија. Из: Словачке, Мексика, Русије, Бразила, Марока и Сомалије. На другој страни, биће осморо из држава које су Косово признале - из Велике Британије, САД, Јордана, Јапана, Њемачке, Француске, Новог Зеланда, Сијера Леонеа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog