Društvo

Дивац потенцијални донор органа

БЕОГРАД – Бивши кошаркашки репрезентативац и предсједник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац потписао је данас картицу за завјештање органа и позвао грађане да се придруже акцији Министарства здравља „Продужи живот”, која промовише значај донирања органа.


Дивац је после потписивања донорске картице у Министарству здравља новинарима рекао да је осјећао обавезу да то уради, јер је имао доста пријатеља који су били животно угрожени и једини спас им је био донација неопходног органа.

„Осећам обавезу и жеља ми је да се прикљуцим овој акцији. Искористићу прилику да позовем грађане да ураде исто и да тако помогнемо једни другима”, казао је Дивац.

Министар здравља Томица Милосављевић је истако да је циљ акције да се грађанима укаже на значај завјештања органа.

„Ниједан човек није усамљено острво и свакоме се може десити да му за лечење и нормалан живот буде потребан орган друге особе. Завештање је племенит чин, морамо имати разумевања једни за друге”, истакао је Милосављевић.

Министарство здравља Србије је у октобру 2009. године, проглашеном за мјесец донатора органа, покренуло кампању „Продужи живот” као подршку програму трансплантације и давању органа.

Органе је завјештало око 30.000 људи. У земљама Европске уније око 4.000 људи годишње не дочека трансплантацију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog