Svijet

Израелски тенкови ушли у појас Газе

JЕРУСАЛИМ - Пет израелских тенкова и два оклопна булдожера ушли су касно синоћ дубље у појас Газе, испаљујући гранате на циљеве крај града Кан Јуниса на југу, након сукоба у којима су погинула два израелска војника и два Палестинца.


Војно крило Хамаса је издало саопштење да је убило војнике али у самоодбрани, како је наведено.

Народни комитети отпора потврдили су да је један члан те коалиције екстремистичких организација задобио критичне повреде у гранатирању. Палестински извори су такође рекли да су то подручје надлетали израелски хеликоптери и беспилотне летелице, а ватру је отворила и израелска морнарица дуж обале Средоземног мора. Тенкови су напустили појас Газе ујутро, према изјавама очевидаца.

Стотине присталица Хамаса изашло је на улице избјегличког логора Џабалија на сјеверу да слави убиство војника, прво од израелске офанзиве на појас Газе, окончане прије више од годину дана, преносе израелски медији. Предводио их је посланик Мушир ал Масри који је похвалио битку. „Улазак у Газу није пикник. Ционисти не могу да дођу кад год желе и оду у свако доба и како хоће,” рекао је Ал Масри,нагласивши да је војно крило Хамаса Бригаде ал Касам било спремно да их научи лекцију.

Израелски министар одбране Ехуд Барак упозорио је још синоћ да ће се Хамас сматрати одговорним за све акције које предузму екстремсти из појаса Газе на Израел.

Јучерашњи сукоб је накрвавији од тронедељне офанзиве на циљеве Хамаса, започете крајем децембра 2008.

Војници су погинули крај прелаза Кисуфим потврдила је портпаролка армије, означивши њихову смрт трагичном и болном. Један од погинулих био је замјеник команданта јединице.

Још ујутро у петак израелски војници су прешли у појас Газе, када су примијетили да екстремисти постављају експлозив дуж безбједносне ограде на граници.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog