Svijet

Папандреу осудио ''турске провокације''

БРИСЕЛ – Грчки премијер Јоргос Папандреу оштро је осудио „турске провокације” у Егејском мору, оцијенивши да такви инциденти не доприносе добрим односима Атине и Анкаре.


„Такве провокације не доприносе клими какву желимо и из тог разлога је важно да се састанемо с (турским премијером Реџепом Таипом) Ердоганом. Морамо што прије наћи рјешење за наше односе, на темељу међународног права и уз поштовање суверенитета земље”, изјавио је Папандреу на конференцији за новинаре послије самита ЕУ у Бриселу.

Он је додао да је поново упутио позив Ердогану да посјети Атину, пренијела је грчка агенција АНА.

Говорећи о састанку с македонским премијером, Папандреу је навео да су он и Никола Груевски размијенили мишљења „у позитивној атмосфери, упркос познатим ставовима двију страна”.

„Уверјен сам да такви контакти могу само позитивно да утичу на напоре Уједињених нација за проналажење обострано прихватљивог ријешења” за спор око имена Македоније, казао је Папандреу.

Јучерашњи сусрет у Бриселу трећи је састанак Груевског и Папандреуа. Претходно су се, у октобру прошле године, састали, такође у Бриселу, а у новембру на Преспанском језеру. Ни тада двојица државника нису успејли да превазиђу спор Атине и Скопља око имена.

УН већ годинама покушавају да пронађу компромисно ријешење за назив македонске државе. Атина не признаје назив „Република Македонија”, тврдећи да је то име сјеверне грчке провинције од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Послије распада Југославије и проглашења независности, 1991. године, Македонија је примљена у УН под привременим називом „Бивша Југословенска Република Македонија”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog