Svijet

Расмусен: ЕУ нек покаже да јој је стало до НАТО

БРИСЕЛ - Европска унија мора уложити више новца и труда у одбрану, уколико жели да постане глобални играч, изјавио је данас у Бриселу, генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен и упозорио чланице Сјеверноатлантске алијансе да не узима савез са Сједињеним Америчким Државама здраво за готово.


Генерални секретар Расмусен је на годишњем бриселском форуму рекао да Лисабонски споразум, који је усвојен 2009, пружа могућност за изградњу снажније европске политике одбране и безбједности.

„Али то ће остати само мртво слово на папиру, ако не буду услиједили конкретни потези. Ми имамо одговорност да покажемо јасну посвећеност томе, како политички, тако и кроз улагања у неопходне капацитете”, казао је Расмусен, истичући да ЕУ све мање новца улаже у одбрану.

Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт, која се налази на челу експертске групе која осмишљава нову стратегију НАТО, примјетила је да је у САД подршка јавности Алијанси на најнижем нивоу икада.

Расмусен је казао да Европљани зато треба да покажу Американцима да им је стало до НАТО, јавиле су свјетске новинске агенције.

„Ми, Европљани, не треба да схватамо олако савез са САД. Практични примери, као што су доприноси операцији у Авганистану, представљају најбољи начин да покажемо колико је за нас важно ово савезништво”, рекао је Расмусен.

Он је, такође, позвао ЕУ да постигне споразум са Турском у области одбране и безбједности.

Званични односи између НАТО и ЕУ блокирани су већ годинама због турско-кипарског спора и недостака ентузијазма више чланица ЕУ да интензивирају преговоре који се од 2005. године воде са Анкаром о њеном прикључењу ЕУ.

„Зашто се ЕУ не договори са Турском око тога?”, казао је Расмусен поводом захтјева Анкаре да засједа у Европској агенцији за одбрану, организацији за војно истраживање и развој.

За разлику од Турске, Норвешка, која није чланица ЕУ, али је чланица НАТО, добила је мјесто у овој агенцији.

Он је упутио овај захтјев предсједнику Европског парламента Јиржију Бузеку, који је у суботу заједно с њим учествовао у разговору о европској безбједности.

Генерални секретар НАТО је нагласио да би ЕУ, чији се војници налазе у Босни и Херцеговини, требало са Турском да постигне споразум о безбједности.

„Турска у БиХ има други контингент по величини, у оквиру мировне операције коју предводи ЕУ, али ЕУ не дозвољава земљама које нису чланице да имају право гласа, иако дају допринос мисији”, изјавио је он.

Расмусен је поздравио историјски договор између САД и Русије о новом споразуму о смањењу нуклеарних арсенала две земље (СТАРТ), пријенеле су агенције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog