Društvo

Пројекат обнове Кастела 1,1 милион

БАЊА ЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и директор предузећа "Грађање" из Источног Сарајева Зоран Попић потписали су уговор вриједан 1. 113. 839 КМ о изради извођачког пројекта за реконструкцију тврђаве Кастел.


Давидовић је нагласио да је реализација уговора предвиђена за рок од 24 мјесеца и да ће начин финансирања зависити управо од овог извођачког пројекта, јер ће он показати колико ће свака цјелина коштати.

Према ријечима Давидовића, радови на тврђави Кастел су подијељени на десет појединачних пројеката од којих сваки може да буде посебна инвестиција.

"То укључује хотел са пратећим садржајима, љетну позорницу, услужни центар, туристичко-информативни центар, градски трг, јавну гаражу, спортско-рекреативни центар, градски врт, приобаље и музеј", прецизирао је Давидовић.

Начелник Одјељења за просторно уређење Верица Кунић додала је да се на овом пројекту интензивно ради још од 2006. године, када је био расписан конкурс за израду идејног пројекта.

Тврђава Кастел представља једну од најстаријих грађевина у БиХ и симбола Бањалуке. Постоји мало информација о томе ко и када је саградио Кастел, али према многим процјенама, ову тврђаву су највјероватније саградили Римљани у 3. вијеку. Међутим, други сматрају да је тврђава изграђена касније, односно у 9. вијеку нове ере.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog