Svijet

Бан Ки предлаже: Јерусалим пријестоница двије државе

СИРТ – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун апеловао је у либијском средоземном граду Сирту на подршку напорима да буде унапређен блискоисточни мировни процес.


Генерални секретар Бан је, обраћајући се учесницима самита Арапске лиге, позвао да буду представљени предлози за превазилажење кључних неспоразума између Израелаца и Палестинаца, нагласивши да су преговори једини начин да се постигне рјешење сукоба успостављањем две државе.

У говору на отварању 32. самита АЛ, шеф УН се осврнуо на значај Јерусалима који, како је рекао, треба поштовати као главни град Израела и будуће палестинске државе. Бан је означио израелске активности у јеврејским насељима нелегалним и против међународног права, нагласивши да морају бити окончани.

Генерални секретар је такође апеловао да индиректни преговори између Израела и Палестинца, који још нису ни почели, доведу до директних преговора како би сукоб био окончан, и изразио забринутост за најновију ескалацију насиља у појасу Газе, у коме су погинула четири Палестинца и два израелска војника.

Насиље које је ескалирало у петак најкрвавије је за последњих 14 мјесеци, а избило је у вријеме застоја у мировном процесу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog