Politika

Тадић и Јосиповић за други приступ за БиХ

БРИСЕЛ - Предсједник Србије Борис Тадић истакао је вечерас у Бриселу да лидери Србије и Хрватске по питању Босне и Херцеговине имају потпуно другачији приступ од оног којег су лидери две земље имали почетком деведесетих.


Тадић је на бриселском форуму њемачког Маршаловог фонда истакао да су хрватски предсједник Иво Јосиповић и он сагласни да ће урадити све што је могуће да заштите интегритет и суверенитет БиХ.

То је тотално другачија позиција и приступ од политике из деведесетих, рекао је Тадић и подсјетио да су 1991. године српски и хрватски предсједник Слободан Милошевић и Фрањо Туђман разговарали о подели БиХ. Тадић је истакао да је кристално јасно да Србија и Хрватска неће дестабилизовати БиХ и још једном нагласио да Београд и Загреб не подржавају подјелу те земље.

Он је, међутим, упозорио и да се не могу наметати рјешења за проблеме са којима се БиХ суоче ва. "Нико не може наметати рјешења. То је веома важно", поручио је Тадић.

Он је најавио да ће Скупштина Србије ускоро усвоји резолуцију којом ће осудити злочин у Сребреници. Јосиповић је додао да ни Хрватска, као ни Србија, немају никакве аспирације да подрже снаге које желе подјелу БиХ.

Важно је да БиХ буде функционална држава, што данас није, рекао је Јосиповић. Он је истакао да Бошњаци, Срби и Хрвати морају да нађу рјешење и нико да са стране не може ријешити њихове проблеме, напомињући да БиХ мора бити држава три једнаке нације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog