Politika

Црна Гора: Заједничка листа једини спас за опозицију

Заједничка листа је предуслов за успјех опозиције на локалним изборима 23. маја, заједнички је закључак опозиционих лидера.


Сасатанак лидера опозиције, који је предходио сједницама главних одбора Социјалистичке народне партије и Покрета за промјене потврдио је, како се чује из опозиционих странака, ријешеност три парламентарне странке да заједничким наступом "смјесте ДПС и ПЗП у опозиционе клупе".

Осим Главног одбора СНП-а и Извршног одбора НСД у проширеном саставу, данас је засједао и Главни одбор Покрета за промјене.

Претходно, из опозиционих странака, најављено је да ће можда до краја идуће седмице бити завршени опозициони коалициони споразуми и потписани заједнички споразуми у општинама.

СНП за омјер са парламентарних избора

Главни одбор СНП ЦГ је на данашњој сједници, донио Одлуку о отварању унутарпартијског поступка предлагања и утврђивања кандидата за одборнике, утврдио критеријуме за предлагање и избор кандидата, као и рокове, у оквиру којих ће се поступак реализовати.

Такође, Главни одбор СНП Црне Горе једногласно је дао пуну подршку до сада спроведеним активностима руководства партије и општинских одбора СНП на стварању најшире могуће коалиције опозиционих политичких партија у свих 14 општина, у којима се одржавају локални избори.

Главни одбор СНП ЦГ овластио je предсједнике општинских одбора СНП да, у сарадњи са координаторима, финализују активности на припреми предлога Споразума о заједничкој Изборној листи.

Из СНП-а су поновили више пута да прихватају предлог осталих партија да се као основа за будуће коалиционе споразуме узму резултати посљедњих парламентарних избора, односно да се квоте на изборним листама одреде према броју гласова које је свака партија добила у одређеној општини на парламентарним изборима 29. марта 2009.

Тај принцип СНП изузима у случају Подгорице, јер сматрају да им ту припада мјесто носиоца листе, као и мјесто градоначелника у случају побједе на изборима. Понављају да су "веома заинтересовани" за договор са остатком опозиције, али исто тако "овога пута" не желе да се њихова снага и утицај минимизирају, као ни да "жртвују" своју партију за "више циљеве".

НСД чека СНП без ''личних амбиција''

Из Нове српске демократије је најављено да ће коначну одлуку у вези са учешћем на изборима донијети на основу закључака Главног одбора СНП-а.

У Новој српској демократији такође тврде да су спремни на сваки договор, "без икакве суревњивости или личних амбиција", ако је то најбоље решење.

"Не желимо да нас у СНП погрешно схвате, желимо рјешења која ће донети оно што нам је свима циљ "побједу" кажу у НСД-у.

ПЗП прихавата ''мање'' због опозиционог јединства

Покрет за промјене је на својој сједници ГО да пуну подршку руководству ове странке да настави са напорима формирања јединствене опозиционе листе.

У ПЗП заговарају модел да се јединствене листе формирају у свих 14 општина, да прва три мјеста на листама треба да буду додјељена представницима парламентарних странака по редосљеду који је у складу са резултатима парламентарних избора из марта 2009 године.

ГО ПЗП на сједници одржаној данас, је овластио лидера Небојшу Медојевића да наредне недјеље, у комуникацији са лидерима СНП-а и НОВЕ, као и у координацији са општинским одборима ПЗП-а, ријеше све евентуалне недоумице и отворена питања око формирања заједничких одборничких листи.

Чланови ГО били су јединствени у оцјени да је изгласани приступ "несебичан и да је потпуно усмјерен ка остварењу главног политичког циља - смјене режима".

"Постоје велики изгледи да се први пут у двадесетогодишњој историји црногорског вишестраначја реализује јединствени опозициони наступ", каже се у саопштењу.

Медојевић је указао на чињеницу да рејтинг странке значајно расте последњих мјесеци, али да је је у разговорима са СНП-ом и НСД-ом руководство ПЗП-а прихватило да основ за коалициони договор буде резултат из марта 2009, када је ПЗП остварио резултат који је знатно нижи од подршке коју данас ужива.

"Тај став страначког руководства најбоље говори о његовој посвећености остварењу опозиционог јединства", наводи се у саопштењу.

Извор: ИН4С

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog