Svijet

Највећа криза Римокатоличке цркве од Реформације

ЛОНДОН – Ватикан врши притисак на поглавара Римокатоличке цркве у Ирској др Шина Бредлија да поднесе оставку због његове улоге у прикривању педофилије међу свештеницима, открива британски лист „Тајмс” у тексту о све дубљој кризи у којој се нашла католичка црква после скандала са сексуалним злостављањем деце.


И сам „Тајмс” се, у свом уредничком коментару, залаже за Бредлијеву оставку, истичући да је то најмања цијена коју ирски свештеници треба да плате за своје гријехе према дјеци и вјерницима, као и за штету коју су нанијели католичкој цркви, преноси Би-Би-Си.

Скандал се међутим и даље приближава Ватикану и самом папи (након открића о америчком свештенику који је злостављао 200 глувих дјечака) и стога он мора да учини све што је у његовој моћи како би спасио своју репутацију - безрезервно, покајничко извињење је једино рјешење, сматра „Дејли телеграф”.

„Гардијан” пише да је папа прије 20 година, као кардинал Јозеф Рацингер, предвидио да ће католичка црква имати знатно мањи број, али лојалнијих и аскетскије настројених чланова и да је можда суочена и са фрагментацијом.

Ове ријечи се све више испостављају као пророчке у тренутку кад је католичка црква суочена с највећом кризом од времена Реформације, закључује „Гардијан”, пренио је Би-Би- Си.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog