Društvo

Суђење Драшковићу и Голубовићу, по шести пут

БЕОГРАД – Поновљено суђење Андрији Драшковићу и његовом куму Александру Голубовићу због убиства Звонка Плећића Плеће у ресторану „Ројал кнез” 2000. године требало би, по шести пут, да крене испочетка у Вишем суду у Београду.


То ће бити четврто првостепено суђење Драшковићу и Голубовићу пред петим - новим судским вијећем, послије девет и по година од погибије Плећића.

За убиство Плећића, Драшковић и Голубовић су већ осуђивани, али су те пресуде укидане одлукама Врховног суда. Они су најприје осуђени на по девет и по година затвора, а затим на 12 година.

На трећем суђењу Драшковић и Голубовић ослобођени су кривице, јер је суд оцијенио да су пуцали у самоодбрани.

Драшковић и Голубовић су провели по четири године у затвору, а послије треће пресуде пуштени су на слободу.

Врховни суд Србије је укинуо и ту ослобађајућу пресуду и вратио предмет на поновно суђење, које је било прекинуто у децембру 2007. године, пошто је предсједник тадашњег судског вијећа судија Зоран Звонар одлучио да оде у адвокате.

Судија Марина Анђелковић, која га је замијенила (Звонара) није изабрана на ту функцију на општем избору судија, па ће суђење Драшковићу и Голубовићу у уторак формално кренути испочетка пред новим предсједником судског вијећа.

Иначе, овај поступак стигао је до самог краја, сви докази су били изведени, а 19. маја прошле године спроведена је и реконструкција догађаја у ресторану.

Од тада па до општег избора судија чекао се налаз вјештака балистичара, па се главни претреси нису одржавали.

Драшковић и Голубовић бране се пред судом да је Плећић убијен у самоодбрани, пошто је пијан витлао пиштољем око њиховог стола и пријетио да ће их убити, како би осветио пријатеља.

Више јавно тужилаштво терети Драшковића и Голубовића да су „након препирке с Плећићем који је дошао за њихов сто док су ручали, а затим устао и десном руком кренуо према појасу, извадили пиштоље и испалили већи број хитаца у њега”.

Како је наведено у оптужници, Плећић је у том тренутку био леђима окренут од Голубовића и бочном левом страном према Драшковићу.

Драшковић је оптужен и за недозвољено држање оружја - револвера „магнум”, из којег је у Плећића том приликом испалио три пројектила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog