Politika

Приједлог Декларације у скупштинској процедури

БЕОГРАД - Приједлог Декларације Народне скупштине Републике Србије о осуди злочина у Сребреници, коју је поднијело 114 посланика владајуће већине, од данас је у скупштинској процедури.


 

Приједлог декларације је поднијело 114 посланика посланичких група "За европску Србију", Г17 плус, Партије уједињених пензионера Србије и посланици Социјалистичке партије Србије, јављају београдски медији.

Шеф посланичке групе За европску Србију Наде Колунџије и даље вјерују да је по питању декларације о осуди злочина у Сребреници могуће постићи шири консензус.

"Верујем да још постоји простор да и други посланички клубови и посланици подрже ову декларацију о Сребреници, без обзира на то што су подносиоци у формалном смислу посланици владајуће већине... Ми и даље рачунамо и надамо се да ће та декларација добити ширу подршку. Просто, разумемо да је интерес Србије да се ова декларација усвоји уз што ширу подршку", сматра Колунџија.

Лидер социјалиста Ивица Дачић каже да се СПС залаже да се у декларацији о Сребреници не употребљава ријеч геноцид иако, како каже, најоштрије осуђује злочин који се тамо десио.

Он је најавио и посебну сједницу Скупштине Србије поводом усвајања декларације о осуди злочина против припадника српског народа на територији бивше Југославије. Према његовим ријечима, текст те декларације биће предложен Скупштини наредне седмице, а сједница ће бити одржана послије усвајања декларације о Сребреници.

Највећи дио опозиције о приједлогу декларације о осуди злочина у Сребреници већ се изјаснио и представницима власти поручио да на њихов глас не рачуна.

Предсједник СНС-а Томислав Николић оставља простор за подршку, али само ако буду усвојени њихови приједлози и сугестије за што, како каже, до сада нису добили повратну информацију.

"Тако да сам убеђен да владајућа већина сматра да оно што је предложила мора да буде усвојено. Иако ту заиста нема никаквог маневра да декларацији прикључи још бар 50, 60, 80 посланика, онда не видим зашто би било ко, осим оних који су у владајућој већини, у томе учествовао", оцијенио је Николић.

Лидер Либерално-демократска партија (ЛДП) Чедомир Јовановић каже да ће његова странка уложити амандмане на предложену декларацију о Сребреници и на тим примједбама ће инсистирати у скупштинској расправи.

"Србији су потребни истина и јасни одговори, а не покушаји да се недовршени текст декларације на брзину `прошверцује` кроз парламент. ЛДП је учинио све да грађане Србије ослободимо одговорности за погрешну политику која је вођена", наводи Јовановић у писаној изјави за медије.

Демократска странка Србије је, заједно са коалиционим партнером Новом Србијом, упутила у Скупштину свој приједлог декларације којим се осуђују сви злочини на простору бивше Југославије.

Српска радикална странка упутила је у парламент приједлог резолуција о осуди геноцида који је почињен над Србима, Ромима и Јеврејима у Независној Држави Хрватској.

У Приједлогу Декларације о осуди злочина у Сребреници пише да Народна скупштина Србије најоштрије осуђује злочин извршен над бошњачким становништвом у Сребреници у јулу 1995., како је то утврђено пресудом Међународног суда правде, и очекује да друге државе бивше Југославије на исти начин осуде и злочине почињене над Србима.

У тескту се наводи да Народна скупштина најоштрије осуђује и све друштвене и политичке процесе и појаве који су довели до формирања свијести да се остварење сопствених националних циљева може постићи употребом оружане силе и физичким насиљем над припадницима других народа и религија.

У Декларацији се изражава "саучешће и извињење" породицама жртава због свега што, како се наводи, није учињено да ова трагедија буде спријечена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog