Politika

Обавезе из ''Мадридске декларације''

САРАЈЕВО - Уношење у Устав БиХ надлежности пренесених са ентитета на БиХ у области одбране, обавјештајних послова, индиректног опорезивања и судства једна је од пет обавеза коју предвиђа нова декларација за БиХ.


Она ће представницима водећих политичких странака у БиХ бити понуђена на потписивање 19. или 20. априла у Мадриду.

Такозвана "Мадридска декларација", коју би осим представника политичких партија требало да потпишу и представници америчке и европске администрације и Шпаније као предсједавајуће ЕУ, предвиђа да лидери водећих политичких странака у БиХ предложе уставне промјене које ће гарантовати заштиту људских права свих грађана БиХ у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

"Ослањајући се на препоруке Венецијанске комисије, обавезујемо се да проведемо неопходне уставне промјене у вези Предсједништва и Дома народа како би елиминисали било какав облик дискриминације против било ког грађанина БиХ", истиче се тексту декларације.

Декларацијом је предвиђено да лидери БиХ предложе уставне промјене које ће обезбиједити надлежност БиХ да аплицира за чланство у међународним организацијама, закључи приступне уговоре и споразуме са ЕУ, да у координацији са ентитетима, проводи и предузме све правне и политичке обавезе које произилазе из приступног процеса са ЕУ, као и да се њих придржава у складу са обавезама интеграцијског процеса ЕУ.

Лидери БиХ ће, према декларацији, предложити уставне промјене које ће побољшати функционалност и ефикасност институција БиХ кроз усаглашавање овлашћења Предсједништва и Савјета министара како би се олакшао процес ЕУ интеграција и НАТО чланства и које ће појачати капацитет Парламентарне скупштине БиХ кроз повећање броја посланика и делегата.

Усвајање ових уставних промјена треба да омогуће пут за кандидатуру БиХ за приступање ЕУ, наводи се у тексту декларације.

Према тексту декларације, процес приступања ЕУ укључује усвајање великог броја закона који ће захтијевати брзу парламентарну процедуру, па се лидери политичких партија обавезују да обезбиједе да се представници из ентитета у Парламентарној скупштини БиХ конструктивно ангажују у том процесу и омогуће усвајање ЕУ и НАТО закона.

У тексту декларације се наводи да се политички лидери из БиХ обавезују да подрже и осигурају функционисање свих институција БиХ и агенција које су већ успостављене или које ће бити успостављене у будућности, што је, како се додаје, обавеза у процесу интеграција у ЕУ и НАТО чланство.

Лидери из БиХ требало би ову политичку декларацију да усвоје у парламенту прије избора и да је ставе на дневни ред за даље потезе одмах након избора. Уставни преговори за евроатланске интеграције, истиче се у декларацији, биће прва ствар на дневном реду за нову власт након избора у октобру 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog