Politika

Уједињење опозиције: Споразум чека нове потписнике

Српска демократска странка, Партија демократског прогреса и Српска радикална странка РС потписале су данас споразом о заједничком наступу на предстојећим изборима.


Коалицију под називом ''Заједно за Српску'' су данас у Бањој Луци својим потписима озваничили предсједници будућих коалиционих партија Младен Босић, Младен Иванић и Миланко Михајлица.

Кандидат коалиције за предјседника РС, што је већ познато, је Огњен Тадић из СДС, а кандидат за српског члана Предједништва БиХ ће доћи из редова ПДП. Ко ће то бити, одлучиће се на сједници одбора ове странке средином априла.

Предсједник СДС је рекао да је коалиција отворена за све опозициона странке, осим за оне које се залажу за прекомпозицију БиХ и РС:

''Ми смо потенцијалне коалиционе партнере већ обавијестили о тексту споразума и надам се да ће усклоро бити нових потписа''

Уколико би неко од других опозиционих партија ишао са директим кандидатима за неке од функција, то би била директна помоћ Милораду Додику и СНСД, став је Младена Босића.

Предсједник ПДП, Малден Иванић је изразио наду да је данашњи догађај ''почетак промјене система власти'' у Републици Српској.

Иванић је рекао да се на примпреми споразума радило доста дуго:

''Нaправили смо доста добар садржај и по мом увјерењу он даје довољно простора коалицији да може да функционише и којим се партије потписнице обавезују да ће заједнички радити на неколико крупних ствари, политичких и еконимских''

''Ова коалиција ће дјеловати заједно и послије избора, било у власти или опозицији'', обзнанио је предсједник СРС РС, Mиланко Михајлица, и демантовао наводе владајуће партије да је коалиција створена искључиво ради преузимања власти.

Конференцији је присуствовао Огњен Тадић који потврдио ријечи предсједника СДС о још коалиционих партнера:

''Када ПДП одлучи ко ће бити кандидат за српског члана предсједништва БиХ, приступићемо прикупљању подршке код осталих странака''

Кандидат за предсједника Српске је рекао да ће се веома предано радити на придобијању што веће подршке оних странака које за РС желе да ураде што је најбитније, а то је опоравак ''њених стубова'' а то су: законодавна, извршна и судска власт, враћање демократије у политички живот РС, обезбјеђивање слободе медија и борба против криминала и корупције.

То је задатак који се мора ријешити прије било какаве социјалне, пензионе, еконимске или неке друге реформе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog