Svijet

Британски посланици: Докле ћемо бити ''америчке пудлице''?

ЛОНДОН – Велика Британија би требало да буде „равнодушнија” и спремнија „да каже не” САД, оцијенила је комисија британских посланика у извјештају у којем се препоручује да се више не користи термин „специјалан” за односе између Велике Британије и САД.


„Велика Британија треба да буде равнодушнија и спремнија да каже 'не' САД, уколико су нам различити интереси”, наводи се у извјештају парламентарне комисије за спољне односе.

„Велика Британија треба да има реалнији политички приступ када су у питању односи са САД, да има у виду сопствена ограничења и националне интересе”, додаје се у извјештају.

Лондон и Вашингтон имају „тијесне и драгоцјене односе”, али је „потенцијално погрешно и препоручујемо да се не користи термин 'специјални односи' у историјском смислу, како би се описали цјелокупни односи у сталној еволуцији између САД и Велике Британије”, оцијенили су посланици.

Термин „специјалне везе” први је употребио Винстон Черчил послије Другог свјетског рата, описујући на тај начин заједничку борбу против нацизма и хладног рата.

Употреба тог термина може довести до „перцепције већ распротрањене у британском и народу у иностранству, према којој је британска влада услужна пудлица америчке администрације”, оцијенили су британски посланици.

„Таква перцепција, без обзира на стварност, дубоко штети угледу и интересима Велике Британије”, закључује се у извјештају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog