Politika

Предсједник Словеније: Нема Србије у резолуцији 1244

САРАЈЕВО - Резолуција 1244 УН некада се цитира превише екстензивно, јер у њој нема говора о Србији као Србији и било би добро да се размисли о интерпретацији те резолуције,јер није потребно да јој се додају елементи којих у њој нема“, истакао је предсједник Словеније, Данило Турк.


Говорећи о компликованој ситуацији у односима Србије и Косова и изостајању Србије са међународних конференција на којима се појављује Косово као независна држава, словеначки предсједник је изразио наду да ће се у будућности наћи формула која ће омогућити сарадњу свих лидера из држава насљедница некадашње Југославије.

Турк је изјавио је да ће земље западног Балкана бити примљене у Европску унију (ЕУ) када буду појединачно испуниле предвиђене услове.Турк је нагласио да Словенија подржава напоре кандидата и да је спремна помоћи у њиховом приближавању ЕУ.

Данашња Европа је интегрисана Европа, а не збир појединачних националних држава, и зато морају сви који желе бити део Европе уважавати тај основни принцип интегрисања И способност повезивања с другима, казао је Турк.

Предсједник Словеније вјерује да ће политичари у Босни и Херцеговини то начело уважавати код планирања даљњих активности.

На питање вјерује ли да би за стабилизацију Балкана било добро да се интеграција у ЕУ оконча 2014., Турк је казао да не зна да ли је то могуће и да не би желио да се усвајају било какви рокови за сљедеће кораке.

"Лоше би било ако би ти рокови долазили споља, али мислим да је смисао мултилатералних састанака међу државама Балкана управо у томе да се усвоје оцјене - шта је могуће и како их колективно постићи у неком одређеном времену" закључио је Турк.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog