Politika

Г8 расправља и о БиХ?

ВАШИНГТОН - Тензије у БиХ једна су од тачака дневног реда дводневног састанка министара иностраних послова групе осам индустријски развијених земаља /Г8/ који сутра почиње у канадском граду Отави, рекли су неименовани дипломатски извори.


 

Исти извор наводи да ће главне теме састанка бити Иран, нуклеарна безбједност, ширење нуклеарног наоружања, тероризам и жаришта могућих нових сукоба у свијету.

Министри Г8, која окупља САД, Британију, Њемачку, Француску, Јапан, Италију, Канаду и Русију, разматраће ситуацију у Ирану, Сјеверној Кореји, Блиском истоку, питање границе Авганистана и Пакистана, као и јачање трговинске сарадње двије земље.

На дневном реду биће и координација напора у циљу сузбијања терористичких база у Јемену и другим мјестима, као и тензије у Јужној Америци, рекли су дипломатски извори.

Дипломате каже да ће састанком доминирати напори међународне заједнице да одврати Иран од развоја нуклеарног оружја.

Русија је у посљедње вријеме спремнија да подржи САД, Француску, Британију и Њемачку, које желе нове санкције Савјета безбједности УН против Ирана,оцјењује агенција ДПА.

Кина се, међутим, опире санкцијама у корист преговора, иако постоје назнаке промјене става Пекинга, кажу дипломате.

Њемачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле нагласио је потребу да се заузме оштрији став према Техерану уз образложење да би нуклеарно оспособљени Иран представљао пријетњу глобалном систему неширења нуклеарног оружја, додајући да међународна заједница не може прихватити ту могућност.

Руско Министарство иностраних послова нагласило је важност састанка у Отави као припрему за априлски самит у Вашингтону о спречавању ширења опасног нуклеарног материјала, као и састанка у мају у Њујорку на којем ће се разматрити примјена Споразума о неширењу нуклеарног наоружања /НПТ/.

Овај састанак представљаће и припрему за самите Г8 и Г20 у Онтарију и Торонту у јуну.

Канадски министар спољних послова Лоренс Канон, чија земља ове године предсједава Г8, угостиће америчког државног секретара Хилари Клинтон, француског шефа дипломатије Бернара Кушнера, руског Сергеја Лаврова, колеге из Британије, Њемачке, Италије и Јапана, као и шефа спољне политике ЕУ Кетрин Ештон

"Очекује се да ће министри усвојити двије декларације о Авганистану о неширењу нуклеарног наоружања", рекао је неименовани италијански дипломата Франс пресу.

Андреј Нестеренко, портпарол руског Министарства спољних послова, рекао је у четвртак да ће руски шеф дипломатије Сергеј Лавров водити највјероватније дискусију о Блиском истоку након састанка блискоисточног квартета у Москви почетком мјесеца.

Блискоисточни квартет чине ЕУ, УН, Русију и САД.

Током састанка у Отави планиран је и сусрет земаља такозваног арктичког обода односно Русије, САД, Канаде, Данске и Норвешке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog