Društvo

Саудијска Арабија помаже вехабије на Балкану

Саудијска Арабија даје стотине милиона фунти исламистичким групама на Балкану, од којих неке шире мржњу према Западу и регрутују борце за џихад у Авганистану, пише британски „Сандеј тајмс”.


Лист наводи да званичници у Македонији кажу да исламски фундаментализам пријети да дестабилизује Балкан и да се ригорозне вехабијске и салафијске групе које добијају средства од саудијских организација сукобљавају са традиционално умјереним муслиманским заједницама.

Фундаменталисти финансирају изградњу мноштва џамија и локалних клубова, а неким сљедбеницима дају и до 225 фунти мјесечно, док заузврат од њих очекују да пусте браду и своје жене убиједе да носе никаб, вео који покрива лице, што је готово непознат обичај у либералној исламској традицији на Балкану, пише британски дневник.

Према поверљивим документима у која је „Сандеј тајмс” имао увид, македонски званичници надзиру 50 добровољаца Ал-Каиде регрутованих за борбу у Авганистану, као и низ исламских добротворних установа, које су активне на читавом Балкану и за које се сумња да шире екстремизам и перу новац за терористичке организације.

Према ријечима једног извора из македонске владе, само у Македонију су током протекле деценије стигле стотине милиона, највише из Саудијске Арабије, која, како се чини „највише извози идеологију, а не нафту”.

Лидер исламске заједнице у Македонији Сулејман Реџепи каже да су радикалне групе на силу преузеле низ џамија, од којих четири у централном Скопљу.

Македонске полицијске службе упозоравају да Европска унија и Америка не препознају све већи проблем исламског екстремизма на Балкану, док се овдашњи политичари жале да ЕУ и НАТО смањују своје присуство у проблематичним областима као што су Босна и Косово, пише „Сандеј тајмс”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog