Svijet

Обама ненајављено посјетио Авганистан

Амерички предсједник Барак Обама поздравио је у Кабулу напредак који је постигла војна кампања у Авганистану, али је нагласио да авганистански предсједник Хамид Карзаи треба да уложи напоре како би сузбио корупцију и унапредио управу.


„Желим да пошаљем јасну поруку да ће се партнерство између Сједињених Држава и Авганистана наставити. Већ видимо да је постигнут напредак у погледу војне кампање против екстремизма у региону”, рекао је Обама који је допутовао у ненајављену посјету Авганистану у трајању од неколико сати.

„Такође желимо да наставимо са напретком у погледу добре управе, владавине права, борбе против корупције - све то ће Авганистан учинити напреднијим, безбједнијим, независнијим”, истакао је Обама након састанка са авганистанским колегом Карзаијем у оквиру прве посјете овој земљи откако је постао предсједник САД.

Обраћајући се америчким војницима у ваздухопловној бази у Баргаму, Обама је изразио уверење да ће они успјешно спровести своју мисију, истичући да америчка стратегија обухвата и цивилне напоре како би се обезбиједио бољи живот за Авганистанце.

Портпарол Бијеле куће Роберт Гибс је, прије доласка америчког предсједника у Авганистан, изјавио да Обама жели да се о ситуацији на терену обавијести од заповједника америчких и снага НАТО у Авганистану, генерала Стенлија Мекристала и америчког амбасадора Карла Ејкенберија.

Од ступања Обаме на дужност предсједника у јануару прошле године, тада осмогодишњи рат у Авганистану постао је главни приоритет америчке војске, чији ће се број припадника у овој земљи до краја године утростручити на 100.000.

САД су крајем 2001. године извршиле инвазију на Авганистан ради збацивања талибанског ражима са власти због тога што је одбио да им испоручи лидера терористичке мреже АЛ Каиде Осаму бин Ладена, главно осумњиченог за нападе на Вашингтон и Њујорк 11.септембра 2001.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog