Politika

Јеремић незадовољан одлагањем пресуде МСП

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да Србији одговара да до изношења мишљења Међународног суда правде у Хагу о легалности једностраног проглашења независности Косова дође што прије и да одлагање није добра вест.


„Нема још званичних информација о томе када ће се суд изјаснити. Чини се да долази до извесног одлагања о томе говоре неке неформалне вести”, рекао је Јеремић гостујући на телевизији Пинк.

По његовој оцјени, одлагање није добра вијест јер Србији одговара да до изношења мишљења Међународног суда правде дође што је могуће прије.

„Ми смо уверени у нашу правну аргументацију. Што је већи простор између данас и момента доношења одлуке, већи је простор и за вршење притиска на суд. Србија не врши притисак на суд. Ми нити то можемо нити хоћемо да учинимо”, истакао је Јеремић.

Он је казао и да одлука Међународног суда правде у Хагу о легалности једностраног проглашења независности Косова нема везе са хапшењем Ратка Младића како се пренијели поједини медији.

Јеремић је истакао да је врло тешко за очекивати да се каже да је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународнбим правом.

„Ако се то деси, ниједна међународна граница више неће бити сигурна. Постојаће многе земље које ће од тог тренутка имати огроман проблем очувања своје територијалне целовитости”, казао је Јеремић.

Он је као успјех српске дипломатије оцијенио то што Косово не може очекивати нова признавања на самиту Арапске лиге.

„То је резултат напорног и систематског рада. На многим меридијанима, битка о томе да да ли ће се дискутовати или неће косовска независнот се води готово свакодневно. Ми смо ангажовани на свим тим састанцима. До сада смо успевали углавном да однесемо превагу, а мислимо да ће тако остати и у будућности”, додао је Јеремић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog