Društvo

Срби се на своју руку вратили у метохијско село Жач

Представници 26 српских избјеглих породица се, самоиницијативно аутобусом и колима, вратило у етнички мјешовито село Жач у општини Исток на Космету.


У потпуно разрушеном српски дијелу села повратнике су дочекали представници УНХЦР у општини Исток, "косовског министарства за повратак", Кфора и "Косовске полиције".

Поред разрушених домова, повратницима су на три локације подигнути шатори УНХЦР у којима ће боравити док се за њих и њихове породице не обнове старе или изграде нове куће, а размјештене су и цистерне за воду.

Савјетник "косовског министра за повратак" Станиша Петровић изјавио је да ће ови повратници већ сутра ући у процедуру за индивидуални повратак на "Косово".

„Наше министарство и општина Исток провериће наредних дана да ли данас придошли повратници испуњавају услове за индивидуални повратак. Сваком повратнику који испуњава услове за индивидулани повратак биће обновљена или изграђена нова кућа чија ће величина зависити од броја чланова њихових породица”, рекао је агенцији Бета Петровић.

Он је истакао да је само прошле године "косовском министарству" за повратак поднето 1.300 захтева за повратак око 4.500 расељених.

Од тог броја, каже Петровић, услове за обнову или изградњу нових кућа испунило је њих око 40 одсто.

Рекао је да повратници у том селу који испуне услове за индивидуални повратак, могу да очекују обновљене куће до средине љета.

Повратник Горан Миловановић каже да он и други повратници сигурно испуњавају све услове за индивидуални повратак.

„Вратио сам се да се изборим да се моја кућа изгради и да се на моје огњиште врате моје троје деце, супруга, као и моја мајка и отац”, каже Миловановић.

Он истиче да његова породица у власништву има осам хектара земље и сматра да од тога његова породица може нормално да живи у овом метохијском селу.

И Небојша Дрљевић истиче да је дошао да остане и да после обнове своје куће и цијелог села доведе и своју породицу.

Повратник Саша Стојковић каже да су се они самоницијативно вратили, а да су као расељена лица по Србији учествовали у градњи многих објеката и стога вјерује да ће успјешно обновити своје домове и разрушено село.

Представница Срба у општини Исток Весна Маликовић рекла је да се у ово село прошлог августа већ вратило петоро Срба чије су куће обновљене фебруара ове године.

Срби који су се данас вратили на Космет очекују да ће њихове куће бити обновљене и надају се да ће се до краја љета и друге породице вратити у то метохијско село.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog