Nauka

Сутра поново велики прасак

ЖЕНЕВА - Научници Европског центра за нуклеарно истраживање (ЦЕРН) покушаће у уторак да понове тренутак Великог праска који се догодио прије 13,7 милијарди година када је, како се сматра, настао свемир.


Свјетски медији јављају да ће у највећем експерименту на свијету научници у Великом хадронски сударач (ЛХЦ) покушати да највећом енергијом до сада изазову судар честица.

Директор ЦЕРН Ролф-Дитер хøјере објаснио је да можда ће бити потребно да прођу сати или дани док не дође до судара. Научници сматрају да би могли да открију тамну материју која, како се претпоставља, чини 25 одсто свемира, али чије постојање није доказано.

Астрономи и физичари тврде да се тренутно познаје само пет одсто свемира, а невидљиви остатак састоји се од тамне материје и тамне енергије које чине 25 односно 70 одсто свемира.

ЦЕРН је највећи центар за истраживање елементарних честица, који се налази у околини Женеве, на граници Швајцарске и Француске. ЛХЦ је смјештен у огромном кружном подземном тунелу, обима 27 километара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog