Nauka

Пирамида у Петници

Полазници Истраживачке станице Петница направили су прошле недjеље највећи фрактални тетраедар - пет метара високу пирамиду од 6144 сламчице из Мекдоналдса која представља такозвани сунђер Сјерпинског. 


За разлику од режисера Џејмса Камерона који је на дводимензионалном платну створио тродимензионални свијет, ученици су у тродимензионалном простору направили стварни објекат који има само двије димензије

Овај објекат, познатији као тродимензиони сунђер Сјерпинског, добија се спајањем четири тетраедра (правилне тростране пирамиде) у дупло већи тетраедар, а потом се овај процес дуплирања наставља из корака у корак. Почетни, елементарни тетраедри добијени су спајањем шест сламчица, помоћу четири парчета канапа који се провлачи кроз све ивице сваке стране тетраедра, те тако кроз сваку сламку пролазе по два канапа. Учествовало је око 30 полазника којима је требало два дана да конструишу пирамиду.

Инацијатива да се пирамида направи потекла је од Друштва за промоцију и популаризацију науке (ДППН), невладине организације у оснивању која окупља научнике, стручњаке за образовање, новинаре и популаризаторе науке. Подухват је реализован у Истраживачкој станици Петница, познатој установи за ваншколско образовање ученика, која се налази у близини Ваљева. Читав догађај подржан је од стране Мекдоналдса донацијом сламки.

"Ово смо радили ношени идејом да се визуелно демонстрира један врло апстрактан математички објекат тако што би ученици активно радили на његовој конструкцији. Разлог зашто је оволики објекат могуће направити овако брзо је у његовој малој фракталној димензији тј. у особини да се број елемената као и времена потребног за његово прављење скалира као квадрат, а не као куб што је уобичајено за тродимензионе објекте. Поглед на овај величанствени објекат је био довољна награда за све нас који смо учествовали у овом подухвату". каже др Милован Шуваков, руководилац програма математике у ИС Петница и један од оснивача ДППН-а.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog