Republika Srpska

За спријечавање енергетске кризе треба 25 билиона долара

КАНКУН – Да би се обезбједила електрична енергија за цијели свијет, у развој енергетике је неопходно уложити око 25 билиона долара до 2030. године, истакли су министри енергетике окупљени на 12. Међународном енегетском форуму у мексичком граду Канкуну.


Међународна агенција за енергију (ИЕА) је у прогнози објављеној 2006. године процјењивала да ће се тражња струје до 2030. године повећати један и по пута, и да су неопходна улагања више од 20 билиона долара како би се подмирила тражња, пренијеле су свјетске агенције.

Генерални директор британске петрохемијске компаније БП Тони Хејворд је, пак, раније изјавио да ће свјетска потрошња струје до 2030. године порасти за 45 одсто, и да су зато неопходне инвестиције од 23-30 билиона долара у наредних 20 година како би се подмириле све потребе.


 

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) објашњава огромне разлике у прогнозама, неизвјесним перспективама свјетске економије, од чијег опоравка зависи тражња енергетских сировина.

Инвестиције земаља ОПЕК у експлоатацију нафте могле би да се покажу као прекомјерне због нејасних прогноза потрошње, сматра генерални секретар организације Абдула ал Бадри.

ОПЕК намјерава да у изградњу капацитета инвестира 165 милијарди долара до 2013. закључно, али због врло магловитих перспектива тражње, реалне потребе за инвестицијама могу да се крећу од 70 до 170 милијарди долара, указао је у свом извјештају Бадри на енергетској конференцији у Мексику.

"Врло је вјероватно да би финансијска средства могла узалуд да се уложе у капацитете, који неће бити потребни", рекао је Бадрија.

Он је рекао да би распон између минималног и максималног нивоа инвестиција у експлоатацију могао и да се повећа, на 250 милијарди долара до 2020. године.

Бадри је такође изразио очекивања да више неће бити наглих скокова цијене нафте, као 2008. године, када су цијене са рекордних 147 долара за барел у јулу пале на 33 долара крајем године.

Несташицу фосилних горива данас осјећа 2,5 милијарди (од око седам милијарди) људи на нашој планети, а око 1,5 милијарди нема струју, истакнуто је на конференцији у Канкуну.

На дводневном Међународном енергетског форуму учествовале су делегације из 110 земаља и челници највећих међународних организација и транснационалних енергетских компанија, које подмирују више од 90 одсто тражње нафте и гаса у свијету.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog