Nauka

Жабе крастаче за вријеме парења предвиђају земљотрес

Недавно истраживање које су обавили биолози Отвореног универзитета у Милтон Кејнсу у Великој Британији показало је да жабе крастаче за вријеме сезоне парења могу да предскажу неке тешко докучиве појаве као што је земљотрес.


Истраживачи су пажљиво проучавали мужјаке жаба крастача и установили су да су ти водоземци нагло промијенили понашање пет дана пред земљотрес у граду Аквили у Италији.


Број жаба у проучаваној регији, удаљеној 76 километара од Аквиле, изненада је опао за чак 96 одсто.

Када се појаве у некој регији ради репродукције, жабе крастаче обично остају активне у великом броју на мјесту репродукције све до краја сезоне парења.

Истраживачи су примјетили да три дана прије земљотреса у Аквили међу водоземцима није било парења мада је сезона парења била у пуном јеку. Након земљотреса, мужјаци жабе крастаче полако су поново почели да се појављују али не у уобичајено великом броју, наводи се у чланку објављеном у британском часопису ''Зоолошки журнал'' ("Journal of Zoology").

Научници још немају објашњење за то како су жабе могле да предосјете земљотрес нити да региструју пертурбације у јоносфери које су претходиле потресу.

Научници широм свијета проучавали су понашање животиња прије појаве земљотреса, прије свега змија и слонова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog