Republika Srpska

ММФ подстицао кризу и источној Европи

БЕЧ – Вицегувернер Народне банке Чешке Мојмир Хампл оцијенио је да би криза у Грчкој могла помјерити у далеку будућност даља приступања евро зони.


Истовремено, он је пребацио Међународном монетарном фонду да је у источној Европи тражио нова поља дјеловања и тиме подстакао кризу.

Хампл је изразио задовољство што су бројни аналитичари и међународне институције погријешили када су источну Европу уврстили у регион са највећим тешкоћама.

„Ми смо увијек указивали да је нестабилност финансијског система проблем западне Европе. То се сада обистинило”, нагласио је он у интервјуу бечком дневнику „Стандард”,.

„Многи међународни извјештаји базирали су на неспоразумима, који су се ослањали на податке банке за међународни платни промет. Није се ништа друго урадило него сумирање биланса свих банака са страним власницима. То је задало многе главобоље. Морали смо објашњавати да су, на примјер, кредити ’Чешке спожителне’ покривени улагањима”, навео је Хампел.

Вицегувернер је додао да чешке банке финансирају своје стране мајке-банке.

„Уколико би настао проблем ми би то ријешили, а не Аустрија, Белгија или Француска, које су на банкарском сектору веома заступљене”, истакао је он.

„Лоша интерпретација ММФ-а је била посебно непожељна и ова институација је морала погрешне бројке да исправи на нашу интервенцију. Смијешно је да ММФ убрзава кризу. То је био очигледно систематски покушај да се изазове потреба спасавања у једном читавом региону”, објаснио је он.

„Прије кризе готово да није било муштерија. Кризом и новим руководством под Доминик Штрос-Каном ММФ је пронашао ново поље дјеловања и добио већа средства. Чак сада након бројних активности, ММФ није издао она средства која је добио на располагање за повећање својих ресурса”, сматра Хампл.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog