Republika Srpska

''Дајмлер'' признао кривицу за корупцију

ВАШИНГТОН – Њемачки произвођач аутомобила „Дајмлер” признао је пред америчким судом кривицу за корупцију почињену широм свијета и прихватио да плати 185 милиона долара на име одштете, објављено је у Вашингтону.


Оптужбе су покренуте на основу истраге о глобалној пракси пословања компаније коју су обавили америчко Министарство правде и Комисија за берзе и хартије од вриједности, преноси британска радио и тв мрежа Би-Би-Си.

„Дајмлер”, произвођач аутомобила марке „Мерцедес- Бенц”, признао је да је исплатио десетине милиона долара мита званичницима страних влада у најмање 22 земље.

Прекршаји су почињени у периоду од 1998. до 2008. године од стране једне „Дајмлерове” подружнице са сједиштем у Њемачкој и руског дијела компаније „Мерцедес-Бенц - Русија”.

Наведена подружница и компанија из Русије су давали новац и раскошне поклоне да би се остварили уговору у земљама међу којима су Кина, Русија, Тајланд, Грчка и Ирак.

Извршни директор „Дајмлера” Дитер Цече изјавио је да је компанија „научила много од искуства из прошлости”.

„Данас, ми смо боља и јача компанија”, рекао је Цече и додао да ће „Дајмлер” наставити да чини све како би одржао највише стандарде пословања.

Случај је, иначе, вођен пред Федералним судом у Вашингтону. Предсједавајући судија Ричард Леон је финансијску нагодбу описао као „праведно разрјешење”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog