Republika Srpska

Меркелова представила Брауну њемачку банкарску таксу

ЛОНДОН - Њемачка канцеларка, Ангела Меркел се састала са британским премијером Гордоном Брауном и том приликом детаљно му објаснила банкарску таксу коју је увела њемачка влада на сједници прошле сриједе.


На основу те одлуке банке ће  бити обавезне да издвајају милијарду евра годишње у Фонд стабилности. Тај новац биће коришћен у случају неке нове финансијске кризе.

„Радује ме што и у Великој Британији постоји намјера да се уведе таква такса. Договорено је да се на том плану сарађује у ЕУ. И онда бисмо као Унија, заједно са САД, на састанку Групе 20 могли да покушамо да то правило уведемо у цијелом свијету. Тако се у случају кризе банке не би спасавале новцем пореских обвезника, него би имале свој фонд“, рекла је Ангела Меркел.

У Великој Британији држава је била приморана да спасава од банкротства три велике банке. Браунова влада од тада опорезује бонусе које добијају менаџери како би надокнадила дио новца. Лондон је одустао од идеје пореза на финансијске трансакције јер није било међународне подршке. Утолико су у Даунинг стриту више заинтересовани за њемачку идеју о банкарској такси.

„У Великој Британији, као и у САД, води се конструктивна расправа. Договорили смо се да би ту таксу требало увести у Европској унији“, додала је Меркелова.

Иначе, говор у Краљевској академији Меркелова је искористила и да подсјети на заштиту климе и говорила је о тешкоћама послије неуспјеха конференције у Копенхагену.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog