Republika Srpska

Москва позвана у гасни пројекат ЕУ

KИЈЕВ - Ново руководство Украјине позвало је данас Русију да се укључи у реализацију плана ЕУ о обнови украјинске гасоводне мреже, која је кључна за транспорт руског гаса ка Европи.


Ову информацију објавио је премијер Микола Азаров. Бивши премијер Јулија Тимошенко потписала је у марту 2009. године споразум о сарадњи са ЕУ ради обнове гасоводног система, што је у то вријеме наљутило Москву.

„Украјинска страна није испунила одредбе декларације која је у марту прошле године потписана у Бриселу, а Европска комисија није предузела реалне кораке за њено спровођење“, рекао је Азаров новинарима.

Он је додао да се сада разматра тространи приступ модернизацији, уз учешће Русије, Европске комисије и Украјине.

Питање партнера којег ће Украјина одабрати за помоћ у модернизацији своје гасоводне мреже је политички осјетљиво, пошто европски потрошачи зависе од руског гаса који се транспортује преко украјинске територије.

Коментатори оцјењују да је ово уступак Москви, након што је нови украјински предсједник Виктор Јанукович рекао да ће водити уравнотежену политику између Русије и Запада.

У вријеме потписивања декларације, руски премијер Владимир Путин запријетио је да ће преиспитати везе са ЕУ, а званичници су сугерисали да постоји ризик од поремећаја испорука руског гаса уколико интереси Москве буду игнорисани.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog