Republika Srpska

Кинески камион стигао у ФАП

ПРИБОЈ - У Прибој стигао први од шест типова камиона из Кине које ће склапати радници ФАП-а, а у фабрици преговарају са сиријском фирмом која би финансирала производњу за њихово тржиште. 


Први камион из Кине, један од шест типова које ће радници ФАП-а склапати у својим погонима, стигао је у Прибој, послије једномесечног путовања из Шангаја. Ово је практично почетак пословно-техничке сарадње прибојске фабрике и "Донгфенга", највећег произвођача камиона у Кини.

Осим упослености капацитета, ово може бити и пут ка проналажењу стратешког партнера за ФАП, који послије два неуспјела тендера, још чека купца.

Послије адаптације производних погона, за које је Влада обезбиједила 1.100.000 евра, крајем ове године почеће комплетна монтажа кинеских камиона.

"Уз допуну осталих типова возила која ће се монтирати, требало би да заокружимо једну лепезу комплетног програма који можемо да понудимо нашем тржишту и тржишту околних земаља", рекао је Мирко Стојовић, генерални директор ФАП-а.

Овакви кинеско-српски камиони требало би да буду јефтинији око 30 посто у односу на српску конкуренцију.

Уз овај посао, у ФАП-у преговарају са сиријском фирмом која би финансирала производњу за њихово тржиште, на које су, као пробни, већ испоручили девет типова камиона.

Војска Србије, као и министарства одбране, економије и регионалног развоја, у преговорима су и са Аустријанцима о производњи оклопних возила точкаша, коју би ФАП производио за аустријску војску и полицију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog