Republika Srpska

Фајман и Ван Ромпеј за већу транспарентност финансијских тржишта

БЕЧ - Аустријски канцелар Вернер Фајман и предсjедавјући Савjета ЕУ Херман ван Ромпеј заложили су се синоћ у Бечу за даља повећање транспарентности финансијских тржишта.


"Разговарали смо о централним европским питањима, као што су економска ситуација и заједнички напори на нивоу ЕУ да дјелујемо против посљедица економске кризе", објаснио је Фајман на конференцији за новинаре.

Он је додао да су важне теме биле и увођење пореза на финансијске трансакције и борба против криминала у Европи.

"У борби против криминала је већ створена агенција 'Фронтекс' на основу сарадње, коју сада морамо даље да појачамо", поручио је Фајман.

У вези доприноса банака, он је навео да је Ван Ромпеја информисао да Аустрија планира увођење доприноса солидарности од 500 милиона евра.

"Најтежа фаза економске кризе је прошла, али тешки задаци су још пред нама", упозорио је предсједник Савјета ЕУ.

Сада је, подвукао је он, и даље потребна досљедна политика која покушава да на најбољи могући начин ублажи посљедице кризе.

Битно је да се пронађе добра равнотежа између мјера у области економије, социјале и екологије, сматра Ван Ромпеј, додајући да нова стратегија ЕУ за запошљавање и раст треба да послужи као смјерница.

Он се сложио са Фајманом да су сада потребни хитни напретци у регулисању финансијских тржишта.

"Потребна нам је контрола финансијског тржишта у ЕУ и морамо да се на међународним форумима, као што је Г20 залажемо за већу транспаретност финансијских тржишта", казао је предсједник Савјета ЕУ.

"Морамо пронаћи заједничка решења на европском и међународном нивоу како се не би могла догодити нова финансијска криза", подвукао је Ван Ромпеј.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog