Republika Srpska

Положена прва цијев ''Сјеверног тока''

МОСКВА – Руска енергетска компанија „Гаспром” почела је радове на изградњи гасовода „Сjеверни ток” и прва цијев је положена на дно Балтичког мора, изјавио је извор у „Гаспрому” који се позвао на извршног директора те компаније Алексеја Милера.


Милер је предсједника Русије Дмитрија Медведева обавијестио у телефонском разговору у уторак да су почели радови на постављању „Сјеверног тока” и да је свечаност поводом почетка изградње планирана за 9. април у региону Виборга.

На свечаности ће учествовати високи представници земаља учесница у том пројекту, као и Европске комисије, а Медведев је такође потврдио намјеру да присуствује, указали су у „Гаспрому”.

Гасовод „Сјеверни ток”, дужине око 1.200 километара, представља нову маршруту за извоз руског природног гаса у Европу. Пуштање у рад прве линије капацитета од 27,5 милијарди кубних метара гаса годишње планирано је за 2011, док ће изградња друге линије до 2012. омогућити да се пропусна моћ повећа на 55 милијарди кубика годишње, пренијела је агенција РИА Новости.

Акционари „Сјеверног тока” су руски „Гаспром” с удјелом од 51 одсто, њемачке компаније „Винтершал холдинг” и „Е.ОН Рургас” са по 20 одсто акција и холандска фирма „Гасуни” с удјелом од девет одсто. Француски концерн „ГДФ Суец” такође планира да се прикључи том пројекту с учешћем од девет процената.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog