Nauka

Спирит се више не јавља са Марса

Робот-ровер Спирит више се не јавља с Марса. Према ријечима Џона Каласа из НАСА лабораторије у Пасадени, негдје између 22. и 30. марта овај робот-геолог највјероватније је ушао у стање хибернације ради недовољне количине електричне енергије.


 

Ровер је програмиран да у оваквом случају обустави све научне али и комуникационе активности све док се стање напуњености акумулатора не подигне на задовољавајући ниво. Посљедња ослушкивања радио-комуникација с површине „црвене планете“ од стране Марс Одисеја у орбити Марса нису уродила плодом. Спирит је у програмираној клиничкој коми и тако ће највјеројатније остати недјељама или мјесецима. Калас и екипа која води бригу о Спириту надају се како ће ровер ипак успјети преживјети дугу Марсову зиму на јужној полулопти гдје се Спирит налази.

Прошле године у мају Спирит је ненадано упао у пјешчану замку на Марсу. Вишемјесечна настојања да се извуче нису уродила плодом. Трачак наде доспио је прије пар мјесеци када се Спирит успио видно помакнути, но за излазак из пјешчаног наноса више није било времена због његова неповољна положаја на Марсу - све мањег броја Сунчаних сати доступних за пуњење акумулатора путем соларних панела.

НАСА је тада одлучила све напоре усмјерити на спашавање ровера током дуге, ледене зиме. Спирт је на Марс доспио у јануару 2004. године с циљем да тамо одради тромјесечну мисију. Након више од шест година и он и његов технолошки близанац Опортунити и даље су оперативни. Спирит је досад преживио неколико Марсових зима, но тада је био покретан па су контролори мисије пажљиво позиционирали ровер како би његови соларни панели били усмјерени и нагнути под повољним углом за прикупљање Сунчеве свјетлости, што сада није случај.

Марс Одисеј ће сваке недјеље у предвиђено вријеме ослушкивати слабашни сигнал с Спирита. Нико не зна може ли ровер преживјети услове у којима се нашао. У наредним недељама Спиритова електроника биће изложена све хладнијим условима у каквима није никада ни тестирана и које највјероватније не може издржати, но досадашња искуства говоре како се на Марсу повремено догађају „чуда“ па се и контролори мисије надају још једном у Спиритовом случају. Преживи ли Спирит управо неким чудом бити ће то велика побједа технике и технологије те људске домишљатости али и важан податак у пројектовању нових мисија на Марс и друга тијела Сунчевог система.

На другој страни планете Опортунити марљиво ради без већих проблема, а Марс феникс лендер се и даље не јавља негдје из прољетних (не)прилика Марсовог сјеверног поларног круга. И он је својевремено престао с радом управо због захтјевних климатских прилика на Марсу, скоро као па оних које очекују Спирит у наредном времену.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog