Republika Srpska

Јелашић: Можда се и вратим

БАЧКА ПАЛАНКА – Мартовска инфлација од 4,6 одсто у оквиру је пројектоване, оцијенио је одлазећи гувернер НБС Радован Јелашић, говорећи привредницима и челницима локалних самоуправа Јужнобачког округа о макроекономској и монетарној ситуацији у земљи.


Он је, међутим, упозорио на могућност додатног инфлационог притиска „усљед раста цијена пољопривредних производа који ће се ускоро наћи на пијачним тезгама”.

Према Јелашићевим ријечима, кључно питање у наредних неколико мјесеци биће „како и када изаћи из стања замрзнутих пензија и плата у јавном сектору”. То ће, рекао је, бити и главна тема будућих преговора са Међународним монетарним фондом.

– Да ли ће и у коликој мјери доћи до повећања текуће потрошње зависиће у првом реду од раста прихода, како на микроплану тако и на макроплану. А један од путева усклађивања расхода са приходима свакако је ангажовање страних инвеститора. Тиме се у великој мјери може побољшати капитална база цијеле наше привреде, што ће уједно и допринијети јачању њене конкурентности – истакао је Јелашић на скупу у Бачкој Паланци.

Гувернер у оставци није искључио ни могућност повратка на ту функцију. На питање новинара да ли размишља да у будућности опет сједне у гувернерску фотељу, Радован Јелашић кратко је одговорио: „Ако се буде поново радило онако као што је то било 2001, 2002, 2003…Свакако”.



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog