Republika Srpska

Русија и Аустрија потписују ''Јужни ток''

БЕЧ - Русија би у априлу са Аустријом требало да закључи уоговор о изградњи гасовода Јужни ток кроз ту земљу, преноси данас аустријска агенција АПА.


На потписивању уговора у Аустрији очекује се и присуство руског премијера Владимира Путина, који иначе, како наводи АПА, планира да посjети европско првенство у џудоу које се одржава крајем априла у Бечу.

Још нема званичне потврде, али као могући датуми Путинове посjете помињу се 24. и 25. април.

Пројекат Јужни ток је већ договорен са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом и Хрватском.

Да ће се Аустрија прикључити пројекту гасовода Јужни ток у априлу најавио је и министар енергетике Русије Сергеј Шматко, пренијеле су јуче руске агенције.

Шматко је казао да ће то бити посљедњи споразум прије него што касније ове године почне изградња гасовода.

Гасовод, који треба да обезбјеђује руским гасом јужну Европу, заобилазећи Украјину, правиће руски Гаспром, италијански Ени и француски ЕдФ.

Коштаће 25 милијарди евра, а планирано је да почне са радом 2015. године. Годишње ће испоручивати 63 милијарди кубних метара гаса - што је 35 одсто од укупног извоза руског гаса у Европу.

Руски пројекат Јужни ток је конкуренција пројекту гасовода Набуко, који пропагира аустријска енергетска компанија ОМВ, са којим ће годишње бити испоручивано 31 милијарда кубних метара гаса из Каспијске регије у јужну Европу.

Набуко, којим ће се код испорука гаса из каспијског региона избјећи Русија, подржавају ЕУ и САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog