Republika Srpska

Тексашки град на батерију

Градић Президио у Тексасу ускоро ће добити батерију која ће моћи да пуних осам сати напаја струјом сва домаћинства у случају квара на електричној мрежи.


У Тексасу се све ради на велико, чак и онда када је ријеч о батеријама - у градићу Президио, на самој граници са Мексиком, управо су завршени радови на изградњи огромне батерије, величине куће, која ће бити пуштена у рад ове недеље.

Ова батерија ће моћи да пуних осам сати напаја струјом сва домаћинства у случају квара на електричној мрежи.

Изградња батерије, на бази технологије натријум-сулфата, коштала је 25 милиона долара. Њена снага од четири мегавата је, по ријечима иницијатора овог пројекта, довољна за напајање струјом цијелог града у трајању од најмање осам сати.

Поред основног задатка да становницима Президија обезбјеђује континуитет у напајању струјом, батерија, названа "Боб", имаће и истраживачку намјену.

Представник тексашке електропривреде је изјавио да ће се на основу функционисања ове батерије научници покушати да установе да ли ће она једног дана моћи да се користи и за складиштење струје произведене путем обновљивих извора енергије као што су сунце и вјетар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog