Republika Srpska

Министарство финансија каже да је Српска најмање задужена

БAЊA ЛУКA - Република Српска најмање је задужена у региону са укупним спољним дугом од 1,8 милијарди КМ колико је износио на крају прошле године, док је највише задужена Хрватска са 44,6 милијарди евра.


Према подацима Министарства финансија РС укупан дуг Српске, односно унутрашњи и спољни дуг на крају 2009. године износио је око 3,2 милијарде КМ.

"Унутрашњи дуг на крају прошле године износио 1,4 милијарди КМ. Овај дуг се односи на дуг по основу старе девизне штедње, ратне материјалне и нематеријалне штете и општих обавеза", истичу у Министарству и додају да је укупан јавни дуг РС у односу на бруто друштвени производ (БДП) износи 38,59 одсто.

Укупан унутрашњи и спољни дуг Федерације БиХ у првој половини прошле године износио је 4,7 милијарди КМ, док је спољни дуг Хрватске, Словеније, Србије и БиХ прошле године премашио је 112 милијарди евра.

На крају 2009. године укупан спољни дуг Србије достигао је 22,8 милијарде евра, што је 74,1 одсто БДП-а, док је бруто инострани дуг Хрватске на крају прошле године износио 44,6 милијарди евра, а удио дуга у бруто домаћем производу (БДП) попео се на 98,5 одсто.

Aналитичари кажу да је ове године могуће да тај однос достигне и сто процената. Они, позивајући се на податке Хрватске народне банке, прецизирају да је дуг Хрватске на крају године био за милијарду евра већи него на крају новембра, односно 4,6 милијарди евра или 11,6 одсто већи него на крају 2008. године.

Удио комплетног словеначког спољног дуга у њеном БДП крајем прошле године износио 111,4 одсто.

Словенци су крајем прошле године накупили 39 милијарди евра иностраног задужења, а њихови економисти упозоравају да се лани државни инострани дуг удвостручио, те да би, настави ли тако расти, за три године Словенији могао да запријети "грчки сценарио".

Пад БДП-а у БиХ прошле године је износио четири одсто, а за ову годину се прогнозира раст од један одсто. Хрватски БДП је лани пао 5,8 одсто, а аналитичари му за ову годину прогнозирају 0,9 одсто пада. Највише реалне стопе пада од 7,8 и седам одсто забиљежиле су лани у Словенија и Црна Гора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog