Republika Srpska

Грчкој све теже

ATИНА - Грчка је у све тежем финансијском положају, па сада званичници у Атини ужурбано раде на детаљима спровођења спасоносног плана који су раније договориле чланице зоне евра и Међународни монетарни фонд (ММФ), истиче агенција АП.


Америчка агенција преноси изјаву грчког министра финансија Јоргоса Папаконстантинуа који је крајем ове седмице изјавио да су кључни аспекти наведеног плана већ прецизирани.

Извори из Европске уније (ЕУ) су у суботу потврдили, како преносе западноевропска гласила из Брисела, да је донијета одлука о томе како ће се одређивати каматне стопе за зајмове Грчкој.

Један од извора у ЕУ је рекао да би те камате могле бити сличне интересним стопама за зајмове ММФ које су обично ниже од тржишних. Зајам које би најмоћније земље ЕУ дале Грчкој би вјероватно могао бити трогодишњи или краткорочни, прије него десетогодишњи, а коначну одлуку ће донијети министри финансија зоне евра који се 16. априла састају у Мадриду.

Аналитичари указују да ће начин указивања помоћи за спасавање Грчке представљати и признање ЕУ да њени прописи за заштиту 11 година старе валуте евра нису довољно јаки да би изашли на крај са грчком финансијском кризом.

Посљедице могућег банкрота Грчке могле би, међутим, бити још погубније.

Ако се то заиста догоди, Атина би била годинама онемогућена да позајмљује, а европске банке које посједују грчке обвезнице претрпиле би нове губитке, истичу финансијски експерти.

Разлика у каматним стопама између грчких 10-огодишњих владиних обвезница и истих њемачких вриједносних хартија које се сматрају мјерилом стабилности, снижена је у петак испод четири процентна поена, након скока на 4,8 процентних поена у четвртак, што је био највиши ниво од Грчког прикључења зони евра.

Што је та разлика виша, мање је повјерење тржишта у могућност Грчке да врати дуг, подсјетила је агенција АП.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog