Republika Srpska

Јелашићев насљедник од понедељка

БЕОГРАД - Име кандидата за новог гувернера Народне банке Србије (НБС) биће објављено почетком седмице, потврђено је агенцији Бета у Влади Србији.


Међу кандидатима за новог гувернера у медијима се помињу професор београдског Економског факултета и предсједник Савета НБС Дејан Шошкић, предсједник Управног одбора Сосијете женерал банке Горан Питић и дугогодишњи стручњак Свјетске банке Душан Вујовић.

Савјет НБС прихватио је 6. априла оставку гувернера Радована Јелашића, коју формално треба да потврди и Скупштина Србије.

Неопозиву оставку на мјесто гувернера Јелашић је поднио 23. марта, образлажући је личним разлозима, а ту функцију ће обављати док не буде изабран његов насљедник.

Јелашић је гувернер НБС био у два мандата, почевши од 2004. године, а други пут је на петогодишњи мандат гувернера НБС изабран на седници Скупштине Србије 26. септембра 2007. године.

Према важећем Закону о НБС, гувернера бира Скупштина на приједлог Одбора за финансије. У току су измјене закона о централној банци којима је предвиђено, како је раније најављено из владе, да кандидата за гувернера предлаже предсједник Србије.

За сада нема званичних потврда да ли ће измјене Закона о НБС бити усвојене прије избора новог гувернера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog