Republika Srpska

ЦББиХ: Пада профит расту плате

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ је прошле године на бруто плате издвојила 16 милиона КМ, што у односу на 2008. годину представља повећање од милион КМ или 5,8 одсто, док је истовремено у протеклој години забиљежила пад профита од 52 одсто у односу на 2008. годину.


Из Централне банке БиХ је саопштено да је прошле године остварен добит од 95,7 милиона КМ, али се нигдје не спомиње да је у 2008. години остварен добит од 199,4 милиона КМ, што значи да је у протеклој години забиљежен пад профита од 52 одсто.

Према писању листа, да у прошлој години није било драматичног раста на позицији из финансијског извјештаја нето реализовани добици - финансијска имовина расположива за продају са 7,6 милиона КМ у 2008. години на 37,1 милион КМ у 2009. години, профит Централне банке би био још мањи.

Централна банка БиХ је прошле године имала укупно 336 запослених, што практично значи да је просјечна мјесечна бруто плата у овој институцији у 2009. години износила 3.989 КМ.

Лист наводи да такав просјек бруто плата нема ниједна приватна или државна компанија или банка у БиХ, додајући да је овакав раст могло проузроковати и ново запошљавање.

У финансијском извјештају Централне банке наводи се да су укупне накнаде члановима управљачке структуре у 2009. години износиле 1.751.0000 КМ, од чега се 1.185.000 односи на плате и остале накнаде, а 566.000 КМ на порезе и доприносе.

У извјештају се наводи да Управу банке чине гувернер и три вицегувернера, а спомињу се и чланови Управног савјета и Канцеларије главног ревизора и Ревизорског комитета, али се нигдје јасно не наводи да ли и они чине управљачку структуру банке или је то само Управа.

Централна банка БиХ је у прошлој години потрошила и 10,3 милиона КМ на разне друге административне и режијске трошкове, али се нигдје прецизно не спомиње о каквим је трошковима ријеч. Осми тога, потрошено је још 3,1 милион КМ на име амортизације, те додатних 5,8 милиона КМ на име других оперативних трошкова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog