Republika Srpska

Грчкој 30 милијарди евра, ако хоће

БРИСЕЛ - Земље евро зоне одлучиле су данас да ове године пруже кредитну подршку Грчкој од 30 милијарди евра, ако то затражи влада у Атини да би се изборила с великом буџетском и финансијском кризом, саопштено је у Бриселу.


Потез земаља ЕУ које за јединствену валуту имају евро услиједио је у тренутку кад је међународно финансијско тржиште великим каматама на могуће грчке позајмице, све неповољније реаговало на мјере грчке владе за смањивање буџетског дефицита који је прошле године достигао 12 одсто бруто домаћег производа и далеко премашио обавезе буџетско-финансијске стабилности које налаже механизам евра.

Додатну подршку од око 15 милијарди евра би Грчкој требало да одобри и Међународни монетарни фонд (ММФ), на темељу програма осјетног смањивања грчког буџетског дефицита и мјера макоекономске стабилизације, саопштили су предсједник Еврогрупа Жан-Клод Јункер и европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен.

Владе „зоне евра” су се договориле да усаглашени билатерални кредити земаља јединствене валуте ЕУ буду дати Грчкој по каматној стопи од пет одсто годишње, што је уочљиво више него што је каматна стопа коју за такве кредите одобрава ММФ.

Европска комисија, Европска централна банка и ММФ би већ сутра требало да утврде све појединости заједничког механизма о подршци Грчкој, чим и ако то затражи влада у Атини.

Јункер и Рен су саопштили да су данас и јуче од Атине добили „охрабрујуће повољне” најновије опипљиве резултате у мјерама које грчка влада спроводи с циљем да за четири одсто у овој години смањи буџетски дефицит.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog