Republika Srpska

Дејан Шошкић кандидат за гувернера НБС

БЕОГРАД - На сједници Владе Србије, премијер Мирко Цветковић предложио је предсједника Савјета Народне банке Србије и професора београдског Економског факултета Дејана Шошкића за новог гувернера НБС.


"За Дејана Шошкића одлучили смо се зато што је задовољио основне критеријуме - стручност и неприпадање било којој политичкој сртранци", рекао је Цветковић.

"На основу та два критеријума и послије разматрања већег броја кандидата, одлучили смо се за Шошкића и надамо се да ће он бити изабран", рекао је премијер.

Шошкић је недавно изјавио да нема разлога да се очекују било какве битније промјене у монетарној политици.

Шошкић је гостујући у емисији "Око економије" на РТС-у изјавио да је пливајући курс динара оптимално рјешење за Србију и додао да ће вриједност динара у односу на евро одредити тржиште.

НБС има прецизно дефинисане законске надлежности и интерне прописе, којима је дефинисано функционисање институције до детаља, па не треба очекивати било какве нестабилности у њеном раду, рекао је Шошкић.

У складу са законом Савјет НБС-а ће пред Одбором Скупштине Србије за финансије покренути поступак за избор новог гувернера. Савјет нема надлежности за избор гувернера, већ само треба да обавијести Скупштину о престанку функције гувернера.

Народна скупштина доноси одлуке већином гласова народних посланика на сједници на којој је присутна већина народних посланика.

Савјет НБС прихватио је 6. априла оставку гувернера Радована Јелашића, коју формално треба да потврди и Скупштина Србије.

Неопозиву оставку на мјесто гувернера Јелашић је поднио 23. марта, образлажући је личним разлозима, а ту функцију ће обављати док не буде изабран његов насљедник.

Дејан Шошкић је рођен у Београду 1967. године.  Дипломирао је 1989. године и постао носилац награде Универзитета у Београду за најбољег дипломираног студента генерације 1989. године.

Магистрирао је 1993. године и докторирао 1999. године на Економском факултету у Београду.

Предавао је у Сједињеним Америчким Дражавама на основним и дипломским студијама. На специјализацији из области финансијских тржишта био је три пута у САД.

Био је специјални савјетник за финансијска тржишта у НБЈ, савјетник за економску политику у Савјетодавном центру за економска и правна питања ЕУ и члан Савјета НБС.

Ванредни је професор Економског факултета у Београду. Аутор је једне и коаутор више књига из области финанскијских тржишта. Члан је Предсједништва Научног друштва економиста.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog