Republika Srpska

Украјина прелази на нискообогаћени уранијум

ВАШИНГТОН – Украјина ће до 2012. године прерадити све своје залихе високо обогаћеног уранијума у ниско обогаћено гориво, које ће убудуће бити кориштено у њеним цивилним атомским истраживачким постројењима, саопштила је вечерас Бијела кућа.


"Украјина је данас објавила важну одлуку да се до сљедећег самита о нуклеарној безбједности 2012. године ријеши свих залиха високо обогаћеног уранијума", изјавио је портпарол Бијеле клуће Роберт Гибс.

Он се обратио новинарима током прве вечери самита о нуклеарној безбједности, чији је домаћин предсједник САД Барак Обама.

"Ово је нешто што су САД покушавале да постигну већ више од 10 година. Тај материјал је довољан за производњу неколико нуклеарних бомби", додао је Гибс.

Очекује се да ће у раду самита учествовати 47 свјетских лидера, што значи да ће ово бити највећи глобални састанак чији је домаћин један амерички предсједник од 1945. године.

Водеће свјетске силе ће у наредна два дана разговарати о растућој нуклеарној пријетњи, а нарочито ће се фокусирати на залихе издвојеног плутонијума и обогаћеног уранијума, које би милитантне групе могле да искористе за прављење примитивних, али разорних оружја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog